Mateřská školaBlatno
Mateřská škola Blatno

„Není krásnější smích než
smích šťastných dětí“.

Konvektomat ve ŠJ

Během letních měsíců 2015 proběhla ve školní jídelně v určitém rozsahu rekonstrukce, kterou financovala Obec Blatno. Týkala se nové elektroinstalace, odpadů, obložení podlah a stěn ve varně, výdejně, sociálním zařízení a v přípravně ovoce a zeleniny.

Do kuchyně bylo zakoupeno nové nerezové zařízení – dřezy, pracovní stůl, závěsný policový regál a z gastronomických spotřebičů byl zakoupen konvektomat. Jedná se o velmi ekonomický přístroj, který při promyšleném používání šetří spotřebu energie a vody, vaří, peče, smaží i griluje. Velmi jednoduše řečeno, nahrazuje hrnec a troubu v jednom.

ŠJ

Ráda bych uvedla několik výhod konvektomatu: 

Při tepelné úpravě masa v konvektomatu dochází ve srovnání s přípravou masa v běžné troubě k minimálním ztrátám. Při doposud klasickém vaření ve vodě ztrácí finální pokrm  váhu, čerstvou svěží barvu, poměrně velké množství minerálních látek a vitamínů. Při použití parního režimu v konvektomatu jsou všechny výživové hodnoty , váha i barva pokrmu zachovány. Při tepelné úpravě (tedy smažení, pečení i fritování) v parním konvektomatu spotřebujeme mnohem méně tuků. Toto moderní gastronomické zařízení nám šetří rovněž energii – uvnitř konvektomatu rychle nabíhá teplota a vlastně neuniká z varné komory teplo mimo zařízení a dochází i k větší výměně tepla mezi potravinou a vnitřním prostorem. Vařením v parním konvektomaru je spotřeba vody mnohem nižší. Výhodou je i to, že v kuchyni zabírá málo místa a nahrazuje hned několik technologických zařízení – sporák, troubu, mikrovlnnou troubu, gril, fritézu, režon na uchování teploty pokrmů apod. A v neposlední řadě vařením v konvektomatu šetříme náš drahocenný čas.

V září 2015 proběhlo v naší  školní jídelně zaškolení kuchařem firmy Retigo, který seznámil naši paní kuchařku s tímto zařízením – vysvětlil jí funkce nastavené v konvektomatu, které plně využije při vaření, ukázal jí,  jak si sama může uložit svoji vlastní  recepturu, jak správně nastavit teplotu a dobu tepelné úpravy pokrmů, jak používat teplotní sondu, celkovou údržbu zařízení a podobně. Potom s paní kuchařkou uvařil dle jídelního lístku menu na daný den.

ŠJ

Konvektomat využíváme nejen na zdravé vaření, ale i při pečení pouťových koláčků na Svatomichalskou pouť. Jedná se o tradiční akci Obce Blatno, kdy se pod vedením p. místostarostky dobrovolně ujímají pečení místní ženy.  Věřím, že vám, kteří máte možnost je na pouti ochutnat, že chutnají!

Lenka Strunzová, vedoucí ŠJ                       

Školní jídelna

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
26 27 28
1
29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Rychlý kontakt

Mateřská škola Blatno
okres Louny, p. o.
Blatno 154, 439 84
Blatno u Podbořan
MŠ: 415 217 526
Mobil: 736 752 285
ŠJ: 477 477 627 
477 477 628 

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE:2
DNES:59
TÝDEN:117
CELKEM:77673